Plaje minunate în Lefkada

Acum patru ani nici nu auzisem de Lefkada, să ajung aici nici atât. Însă după ce am văzut poze ale unor prieteni, am rămas fascinată de culoarea mării și de atunci am tânjit după o vacanță acolo. Pentru mine, etern  îndrăgostită de mare, turcoazul apei din Lefkada reprezintă idealul. Așa că, dacă ești în căutare de turcoaz perfect pe care marea îl poate oferi, mergi în Lefkada, este mult mai aproape și mai accesibilă decât insulele din Pacific. Culoarea spectaculoasă a mării este dată de stâncile albe aflate pe partea de vest a insulei, astfel, numele insulei  putându-se traduce prin pietre albe.

porto katsiki

porto katsiki

Insula Lefkada nu impresionează doar prin culoarea apei, ci și prin peisajele de vis pe care le oferă: plaje lungi, sălbatice, împrejmuite de stânci înalte, munții înalți, acoperiți cu păduri de pin, flori colorate, sate pitorești, taverne la malul mării… totul crează un mic colț de rai numai bun pentru o vacanță perfectă. Singurul regret pe care-l am legat de excursia mea în Lefkada, este ca am stat prea putin, 5 nopți, insuficient pentru a mă bucura de toate plajele superbe.

DSC_0052

Plajele minunate din Lefkada se află pe partea de vest a insulei, astfel recomandarea ar fi să-ți iei cazare în acea zonă sau în Lefkada Town. Noi am stat în sud, în Vasiliki, cam departe de plajele frumoase, făceam cel putin o oră dus-întors cu mașina. O altă recomandare ar fi purtarea de încălțăminte specială pentru un confort maxim.

DSC_0101

 

  1. Porto Katsiki

Probabil cea mai cunoscută și mai minunată plajă din Lefkada, Porto Katsiki, impresionează prin peisajul de vis: plajă lungă, în formă de semilună, mărginită de stânci înalte, acoperite de vegetație, marea de un albastru de vis, ireal, mai ales când este agitată și sunt valuri.

porto katsiki

porto katsiki

Pe plajă sunt pietricele, pe alocuri nisip mai fin, iar în partea stângă stâncile căzute se pierd în mare. Plaja este neamenajată, nu există șezlonguri sau umbreluțe de închiriat. Porto Katsiki este situată pe partea de vest a insulei, înspre sud.  Noi am ajuns cu mașina la plajă, sus este o parcare și o mini-terasă, iar de aici se poate admira frumusețea de neîntrecut a plajei. Zic sus, deoarece, ca să ajungi la plajă, trebuie să cobori în jur de 90 de trepte.

porto katsiki

porto katsiki

porto katsiki

porto katsiki

În partea dreaptă a parcării se află un drum care duce pe stânca de unde se poate fotografia plaja. Aici am descoperit că în dreapta plajei, se mai află o plajă mică la care poți ajunge după ce escaladezi stâncile căzute în mare.

DSC_0389copy

DSC_0334

DSC_0247

DSC_0141

Pe cât de frumoasă este această plajă, pe atât de periculoasă pot spune că este. Atunci când marea este agitată, te poate dărâma într-o secundă la mal unde se sparg valurile, iar din stâncă este posibil sa cadă pietre. Noi nu am pățit-o, însă niște prieteni au asistat la un incident neplăcut: o piatră s-a desprins din stânca și a picat fix în capul unui copil. Din fericire, nu a pățit nimic, dar nu se știe niciodată, cel mai bine, stai cât mai departe de stânci. Un alt pont: să ajungi pe plajă după ora 11, atunci ajung razele soarelui pe plajă, iar după ora 13 apa mării își schimbă culoarea, devenind și mai frumoasă.

DSC_0385

DSC_0377

DSC_0303

DSC_0400

 

  1. Kathisma

Nu atât de sălbatică precum Porto Katsiki, plaja Kathisma nu se lasă mai prejos prin frumusețea ce-o oferă. Se află tot pe partea de vest a insulei, însă mai la nord, aproape de satul Agios Nikitas.

kathisma

kathisma

kathisma

kathisma

Plaja se întinde pe o fâșie lungă de pământ, este amenajată, iar aici se găsesc o mulțime de taverne, baruri și chiar locuri de cazare. Este cea mai animată plajă, aici vine multă lume, mai ales tineri, poate chiar datorită accesului facil, parcarea fiind chiar pe plajă. Cu toate că plaja pare aglomerată, nu te simți sufocat nicio clipă.

kathisma

kathisma

kathisma

kathisma

Tot ce îți dorești este să privești albastrul infinit al mării și să te bălăcești. Pe această plajă m-a înghițit efectiv un val, dovada mai jos:kathisma

Bonus video:

  1. Egremni

Egremni este/a fost o plajă tot pe coasta de vest a insulei, cu aceleași stânci albe și peisaje de vis.

egremni

egremni

egremni

egremni

Cel putin așa a fost până la cutremurul din toamna lui 2015, atunci când peretele înalt al stâncii la umbra căreia ne-am băut berica s-a surpat efectiv. Păcat, pentru că această plajă chiar era spectaculoasă. Ca să ajungi jos, trebuia să cobori 350 de trepte (cu urcatul a fost mai greu), iar pe măsură ce coborai, te apropiai de spectacolul extraordinar pe care natura îl oferă: plajă lungă, mărginită de stânca albă și înaltă, vegetație luxuriantă, apa mării turcoaz. Când am fost noi anul trecut, plaja era amenajată cu șezlonguri și umbrele, însă noi am preferat să ne îndepărtăm de zona amenajată. Pe această plajă știu că m-au durut cel mai tare picioarele de la pietre, dar toată suferința a meritat.

egremni

egremni

egremni

egremni

În prezent se poate ajunge pe plajă doar cu vaporul. Sper ca natura, împreună cu ajutorul localnicilor să refacă această minunăție a naturii.

DSC_0584 copy

Bonus video:

 

  1. Plaja Vasiliki

Vasiliki este un oraș tradițional situat în partea de sud a insulei. În port sunt ancorate diverse ambarcațiuni și de aici pleacă ferryboat-uri către Kefalonia. Tot de aici pleacă bărci spre plaja Agiofili pe care nu am apucat să o văd. Plaja din Vasiliki este micuță, îngustă, cu pietricele la mal și nisip fin în mare, cu intrare lină în apă. Este amenajată cu șezlonguri și nu le plătești dacă faci consumație la terasă. Pe plaja din orașul în care am fost cazată am stat cred că maxim o oră spre seară, asta pentru că soarele s-a băgat rapid după dealul din partea dreaptă și s-a lăsat răcoarea.

vasiliki

vasiliki

vasiliki

 

  1. Plaja Ponti

Chiar lângă plaja din Vasiliki se află plaja orășelului Ponti. Nici pe aceasta plajă nu am reușit să stau, însă treceam zilnic pe lângă ea în drumul nostru spre partea de vest a insulei. Plaja este amenajată, nisipul este fin, iar intrarea în mare este lină. Aici vântul bate destul de tare, iar pasionații de wind-surfing își fac de cap cât e ziua de lungă.

20150623_191101

 

Alte plaje din Lefkada ar fi: Agiofili în sud, pe coasta de vest: Pefkoulia, Kalamitsi, Milos, Agios Nikitas și pe coasta de est: plaja din Nidri, în apele cărora sper să mă bălăcesc cât de curând!!!

DSC_0328

DSC_0228

DSC_0104

 

Călătorie minunată!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Asteapta...

Aboneaza-te la newsletter!

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole din blogul meu? Aboneaza-te la newsletter si nu rata niciunul!