Plaje în Zakynthos

Zakynthos, perlă a Mării Ionice, deține unele din cele mai frumoase plaje din Grecia și de aceea a devenit foarte căutată de turiști. Exotismul plajelor este dat atât de vegetația luxuriantă ce le înconjoară, cât și de apa limpede, azurie, cu nuanțe de turcoaz.

navagio beach

Vei găsi foarte multe plaje în Zakynthos, unele aglomerate, altele pustii, unele cu nisip fin, altele cu pietricele și chiar unele, zone protejate, unde vei întâlni cuiburi de broască țestoasă. Ca să le vizitezi îți trebuie neapărat o mașină fie închiriată, fie personală, distanța dintre ele fiind destul de mare.  În 8 zile am mers în insula Zakynthos nu mai putin de 400 de kilometri, drumuri făcute în explorarea insulei pentru a găsi alte plaje și mai frumoase.

zakynthos

Noi am fost cazați în Laganas, cea mai mare și mai aglomerată stațiune din Golful Lagana. De aici am putut vizita ușor plajele din apropiere, iar la cele mai îndepărtate dura cam o oră de mers cu mașina ca să ajungem. Am reușit să vizitez doar 10 plaje și îmi pare rău că nu am explorat mai mult peninsula Vasilikos, acolo sunt foarte multe plaje frumoase de care cu siguranță mă voi bucura data viitoare când voi ajunge în Zakynthos.

DSC_0681

 

  1. Plaja Laganas

Plaja Laganas se află în golful Lagana, fiind plaja stațiunii cu același nume și este o plajă destul de aglomerată. Amenajată  cu șezlonguri și umbrele, plaja este îngustă, nisipul fin și este ideală pentru familiile cu copii mici, deoarece intrarea în mare se face lin, iar marea nu este deloc agitată.  Nisipul este închis la culoare, întotdeauna umed, iar cei creativi își pot încerca talentul în sculptarea unor figurine pentru că poate fi modelat ușor. Pe plaja există centre de unde se pot închiria diverse ambarcațiuni pentru agrement și se pot achiziționa bilete pentru diverse croaziere. Pe faleză se găsesc o mulțime de taverne și baruri.

IMG_8159

IMG_8158

IMG_8690

IMG_8691 IMG_8689

  1. Plaja Kalamaki 

Plaja Kalamaki se află tot în sudul insulei, în golful Lagana, în partea stângă a plajei Laganas. Plaja este zonă protejată deoarece aici se întâlnesc numeroase cuiburi de broaște țestoase Caretta-Caretta. La intrarea pe plajă te întâmpină voluntari ce împart pliante cu regulile ce trebuie respectate pe această plajă, cum ar fi să nu înfigi în pământ umbrele personale, să nu faci plajă la mai mult de 5 m de malul apei sau în cazul în care construiești castele de nisip acestea trebuie dărâmate la plecare și terenul  netezit. Toate aceste reguli sunt menite să ajute puiuții de broască țestoasă să supraviețuiască  în lungul lor drum de la cuib la apa mării. Plaja este amenajată cu șezlonguri și umbrele, taxa pentru 2 șezlonguri și o umbrelă fiind de 8 euro.

DSC_0839

plaja kalamaki

DSC_0675

DSC_0676

 

  1. Insula Cameo

Insula Cameo este o insulă mică-mică de tot aflată în dreptul stațiunii Agios Sostis, din centrul golfului Laganas. Insula s-a desprins de continent la cutremurul din 1633, iar acum accesul se face pe un pod de lemn. Insula este privată, iar taxa de acces este de 5 euro și primești o băutură la bar. Insula dispune de 2 baruri, unul în păduricea de pini și celălalt pe plajă. Plaja este micuță, când am ajuns noi era foarte aglomerată, și are mai mult pietre decât nisip.

IMG_8696

DSC_0838

DSC_0836

DSC_0834

DSC_0831

DSC_0823

 

  1. Plaja Keri sau Keri Limni

La 15 minute mers cu mașina de Laganas se află plaja Keri, tot în Golful Lagana. Plaja este destul de lungă, foarte îngustă, cu multe pietre și pietricele, însă în mare este nisip fin. Partea stângă a plajei este amenajată cu șezlonguri, iar în partea dreaptă se găsește portul. Și aici există numeroase centre de unde se pot închiria bărci sau cumpăra bilete pentru croazierele la Marathonissi și Keri Caves.

Plaja nu este aglomerată, fiind potrivită pentru cei ce caută liniște și relaxare sau pentru familiile cu copii mici. Intrarea în mare este lină, marea nu este agitată, iar apa este limpede și se pot vedea peștișori.  În port sunt câteva taverne, o cafenea și taverna Pitsolo’s despre care am povestit aici.

DSC_0369

DSC_0360

DSC_0358

DSC_0454

 

  1. Plaja Gerakas

Plaja Gerakas se află în peninsula Vasilikos și face parte din Parcul National Marin pentru că și aici țestoasele Caretta-Caretta vin să-și depună ouăle.  Plaja este amenajată, iar taxa pentru două șezlonguri și o umbrelă este de 8 euro pe zi. La intrare ți se înmânează pliante cu regulile de pe această plajă: nu ai voie cu umbrela ta, construcțiile de nisip trebuie dărâmate la plecare, nu ai voie să faci plajă la mai mult de 5 m de țărm. Plaja este foarte frumoasă, limba de pământ ce se pierde în mare fiind acoperită de multă vegetație. Nisipul este fin, iar intrarea în mare este lină.

DSC_0688

DSC_0690

DSC_0697

DSC_0700

 

  1. Plaja Porto Vromi

Plaja Porto Vromi este una din cele mai liniștite plaje din Zakynthos si se află pe partea de vest a insulei. Micuță, cochetă, romantică, ferită de civilizație, plaja este ideală pentru cei ce îsi doresc să facă plajă în liniște sau pentru împătimiții de snorkeling. Din păcate, plaja se aglomerează în jurul prânzului atunci când mai apare vreun vaporaș, însă ei pleacă repede și poți reveni la starea inițial de relaxare totală. Apa mării este turcoaz și foarte rece, iar pe plajă nu este nisip, ci pietricele mai mici sau mai mari. Recomand purtarea de încălțăminte specială. De aici se pot închiria bărci către Navagio.

IMG_8287

DSC_0187

DSC_0188

DSC_0203

DSC_0211

 

  1. Plaja Xigia

Tot o plajă micuță, de data aceasta pe partea de nord-est, plaja Xigia se află la 23 de km de Zante, capitala insulei.  Plaja este frumoasă, pitorească și celebră pentru izvoarele subacvatice sulfuroase. Se spune ca dacă vei face baie în apa de aici, pielea îți va întineri pe loc. Plaja este mărginită de stânci înalte, astfel te vei bucura toată ziua atât de soare cât și de umbră. Lângă parcare se află un restaurant cu o panoramă de vis.

DSC_0706

DSC_0704

 

  • Plaja Makris Gialos

Putin mai departe de plaja Xigia se află plaja Makris Gialos, o plajă pitorească cu o apă limpede si pietricele pe plajă. Este o plajă frumoasă, amenajată cu umbrele de stuf ce se încadrează perfect în farmecul zonei. Apa mării are culoarea turcuaz, bancuri de pești se plimbă nestingheriți, iar intrarea în mare se face destul de abrupt. Plaja beneficiază de o parcare încăpătoare și de un restaurant.

DSC_0714

DSC_0712

DSC_0738

DSC_0787

  1. Plaja Navagio

Probabil cea mai spectaculoasă și mai mediatizată plajă din Grecia, plaja Navagio atrage anual mii de turiști din toate colțurile lumii. Toți sunt atrași de acest colț de rai, toți vor să se scalde în apele azurii și să o fotografieze. Pe lângă peisajul de vis și apa azurie, o altă atracție a acestei plaje este epava vasului scoțian Panagiotis. Sunt multe povești în spatele modalității în care această epavă ar fi ajuns aici. Se pare că vasul ar fi aparținut unor contrabandiști italieni și ar fi eșuat aici în timp ce erau urmăriți de paza de coastă, iar echipajul ar fi dispărut sau chiar paza de coastă ar fi scufundat nava, aceasta fiind adusă pe țărm de către valuri sau ca însuși ministrul de turism al Greciei a vrut ca nava să fie adusă pe plajă pentru a deveni atracție turistică. Oricare ar fi poveștile din spatele acestei plaje, cert e că peisajul este spectaculos, stâncile de 400 m înălțime formând un golf cu plajă nisipoasă în forma de semilună.

DSC_0808

DSC_0804

DSC_0790

Accesul pe plajă se face doar de pe apă, vasele de croazieră oprind aici, însă atenție mare! , dacă sunt valuri, poliția interzice vaselor să acosteze, așa ca ar fi bine înainte de excursie să te interesezi cum e vremea ca  să nu ajungi acolo doar pentru poze.

DSC_0246

DSC_0268

DSC_0336

DSC_0814

În schimb, plaja poate fi admirată și fotografiată de sus, de pe stânci unde priveliștea îți taie instant răsuflarea și devii mut în fața măreției naturii.

DSC_0794

 

  1. Plaja Marathonisi

Ultima, dar poate cea mai frumoasă, este plaja Marathonisi aflată pe insula cu același nume. Insula se află în golful Laganas, iar accesul se face doar cu barca (excursii, bărci închiriate individual sau cu căpitan). Insula este nelocuită și face parte din Parcul Maritim, fiind locul preferat al broaștelor țestoase Caretta-Caretta.  Pe plaja nu există taverne sau restaurante, însă la mal găsești vaporașe-bar de unde îți poți lua înghețată, sandvișuri și de băut. Din insula care de pe țărm pare o  broască țestoasă  gigant pornește o limbă de pământ acoperit cu nisip fin și pietre pe alocuri, care formează poate cea mai frumoasă plajă din insula Zakynthos.  Exotismul plajei este dat de vegetația luxuriantă, nisipul alb, fin și marea turcoaz, limpede și caldă. Am stat aici în jur de o oră, prea puțin timp pentru a mă bucura de frumusețea acestei plaje.

DSC_0542

DSC_0545

DSC_0577

DSC_0575

DSC_0553

DSC_0555

DSC_0579

 

Călătorie minunată!!!

 

 

 

 

Asteapta...

Aboneaza-te la newsletter!

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole din blogul meu? Aboneaza-te la newsletter si nu rata niciunul!