Plaje în Thassos

Insula Thassos are destul plaje încât să mulțumească pe oricine, toate cu peisaje mirifice menite sa-i relaxeze pe cei  ce aleg să-și petreacă vacanța aici.

Unele plaje sunt mai puțin cunoscute, chiar neamenajate, iar altele sunt catalogate cu steagul albastru. Unele plaje au nisipul fin, iar altele sunt cu pietricele.  Am preferat de fiecare dată să descopăr câte o nouă plajă, un alt colț de rai, și cu toate că în unele cazuri am făcut și o oră până la plaja aleasă, a meritat din plin.

Cazându-mă de fiecare dată în Skala Potamia, am explorat la maxim partea de Sud-Est a insulei.

  • Golden Beach

Plaja Golden Beach este cea mai mare plajă din Thassos. Se situează la 10 km sud de Limenas,  între stațiunile Skala Potamia și Skala Panagia (Chisi Amoudia) și are o lungime de 3 km. Plaja este catalogată cu Steagul Albastru datorită nisipului ei fin și a apei turcoaz. Cu toate că deține recordul în lungime, plaja este destul de îngustă, în unele porțiuni existând spațiu de 2-3 rânduri de șezlonguri, însă pe mine mă bucură acest lucru, deoarece  nu este aglomerată.  Plaja este ideală pentru familiile cu copii pentru că intrarea în mare este lină și de foarte puține ori am văzut marea agitată.

Apa este limpede, fără alge, iar bancuri de pești de diverse dimensiuni se plimbă nestingheriți pe la piciorele tale. Pe tot întinsul plajei vei găsi șezlonguri și umbrele pentru care nu trebuie să plătești, dacă faci consumație la tavernele de pe plajă. Chiar și așa, ieși mult mai ieftin decât în România pentru că prețul unui suc, bere sau frappe este de 3-4 euro. Pe Golden Beach îți poți găsi ușor cazare lângă mare, zona dintre cele două stațiuni fiind în proces de dezvoltare, iar în Skala Panagia există chiar și un camping lângă plajă unde te poți caza la cort sau la rulotă. Peisajul de pe Goden Beach este de vis, în față ai marea, iar în spate muntele. Cu o carte în mână pe șezlong, ascultând valurile, privind din când în când orizontul îndepărtat, ce ai putea sa-ți dorești mai mult?

  • Marble Beach

Plaja de marmură sau Saliara se află la 7 km de Limenas. După un drum destul de greoi,  asfaltat de curând, ajungi într-un loc fermecător,  un mic paradis. Plaja se află jos în vale, așa că de sus ai o priveliște exotică: apa mării turcoaz adevărat, plaja albă, srtălucitoare, și  totul este înconjurat de o vegetație luxuriantă. Cu toate că plaja este mică, mai mult sălbatică, există un bar de la care poți închiria șezlonguri și umbrele, însă dacă nu ajungi la prima oră, nu mai găsești. Pe plajă nu vei găsi nisip ci pietricele albe de marmură provenite de la cariera de marmură din apropiere. Intrarea în mare este abruptă, mare grijă la copii. Din păcate pe cât de frumoasă este acestă plajă, pe atât de aglomerată este.

Puțin mai departe de Marble Beach, se află o altă plajă, la care noi nu am oprit. Se numește Porto Vathy, este mai mare, mai bine amenajată, dar apa mării nu are aceeași culoare ca la Marble.

Continuând înainte pe drum, după câteva urcușuri și serpentine, se ajunge în Skala Panagia. Sunt aproximativ 6 km de drum forestier, și sincer nu recomand. Drumul este prost, de pământ, îngust, pe de o parte este muntele, iar în partea cealaltă este hău. Marea se vede frumos de acolo de sus, însă adrenalina atinge valori maxime. Recomandarea este ca după ce te-ai săturat de Marble sau de Vathy să te întorci pe drumul pe care ai venit.

 

  • Paradise Beach

Această plajă îsi poartă numele pe bună dreptate. Se află la 20 km de Limenas si chiar este un mic paradis. Dacă vii dinspre Limenas, nu opri în dreptul primului indicator. Mai mergi puțin și vei întâlni un nou indicator. De aici o poți lua în jos pe drumul neasfaltat, deoarece există o parcare lângă plajă. Plaja se aglomerează repede, așa că e bine să ajungi cât mai de dimineață.

Cu siguranță te va impresiona culoarea apei verde-albăstrui și  nisipul foarte fin , iar în partea dreaptă vei descoperi firicele mici aurii care-l fac să strălucească de-a dreptul. Intrarea în mare este lină și întotdeauna sunt valuri. Totul este înconjurat de stânci acoperite de  vegetatie deasă astfel încât peisajul din jurul tau capătă o alură sălbatică. Plaja este amenajată, găsești șezlonguri contra consumație la taverne. Orizontul este brăzdat în depărtare de insula Kinira.

 

  • Aliki Beach

Aliki Beach este o fâșie îngustă de plajă situată în partea de sud a insulei. De fapt, sunt două plaje, ce formează două golfuri, iar plaja populară este cea din dreapta. Aici se regăsesc taverne unde se pot savura preparatele tradiționale grecești într-un peisaj de vis. Apa mării este cristalină, turcoaz, nisipul este fin și strălucitor. Intrarea în mare este lină, dar la mal mai sunt și  pietre.

Plaja este ideală pentru familiile cu copii și pentru pasionații de snorkeling. De asemeni, aici se întâlnește situl arheologic Aliki unde poți vizita ruinele unei biserici și vechea carieră de marmură. O plimbare prin acest sit îți poate lua și o oră, însă merită, deoarece cariera de marmură este impresionantă prin dimensiuni și forme. Păduri de pini și de măslini înconjoară locul creând o atmosferă relaxantă. Plaja Aliki se aglomerează începând cu prima oră, nu este foarte încăpătoare, așa că dacă vrei să o vizitezi, trebuie să pleci devreme de acasă.

IMG_6629 IMG_6628 IMG_6606 IMG_6597

  • Psili Ammos

Aflată la 45 km de Limenas și la 5km de Potos, Psili Ammos atrage numeroși turiști datorită nisipului fin, a apei cristaline și a atmosferei tinerești de pe plajă. Plaja este mică, amenajată cu șezlonguri, iar turiștii au la dispoziție un bar, un restaurant, teren de volei și un minimarket. De pe acastă plajă poți admira în depărtare muntele Athos.

  • Makryammos

Situată în vecinătatea capitalei Limenas, plaja Makryammos se bucură de nisip fin, mare turcoaz și  liniștită, fiind ideală pentru familiile cu copii. Plaja aparține complexului Makryammos Bungalows, iar pentru a veni aici, va trebui achitată la intrare o taxă de 3 euro de persoană. Plaja este amenajată cu șezlonguri, însă din nefericire pentru cei ce își doresc să se relaxeze fix pe malul mării nu vor putea, pentru că șezlongurile sunt prinse cu lanț și închiriate de cei care sunt cazați în complex.

  • La Scala Beach

Această plajă este situată lângă Limenas, în direcția Potos. Este o plajă micuță, foarte modern amenajată, cu bar, restaurant, iar pe lângă șezlonguri aici vei găsi și baldachine. Este ideală pentru tinerii dornici de relaxare și distracție în același timp. Am stat pe aceasta plajă fix 5 minute, cât să ne dăm seama că nu e pentru noi, noi fiind cu copiii, pungile de jucării si colace după noi.

  • Plaja Potos

Nu am ajuns încă pe această plajă însă o voi face în vara asta. Plaja este situata în Potos, și din ce m-am interesat este lungă de 2 km și este ideală pentru familiile cu copii, nisipul fiind fin. Plaja este amenajată cu șezlonguri,  se găsesc  taverne și centre de închiriere echipamente pentru sporturi nautice.

  • Giola

Cu toate că nu este o plajă propriu-zisă, Giola este un loc unde poți face baie în mare si plajă pe stânci. Giola este o piscina naturală săpată de mare, fiind pe bună dreptate locul în care pasionații de sărituri în apă își pot face de cap cât e ziua de lungă. Giola este situată între Potos și Mănăstirea Arhanghelului Mihail.

giola DSC_0767 DSC_0746 DSC_0745 DSC_0744 DSC_0742 DSC_0737 DSC_0723

De la șosea, drumul este destul de anevoios, se poate însă merge și cu o mașină obișnuită, nu neapărat de teren. De la prima parcare se poate lua un microbuz, contra taxei de 2 euro. Noi nu am așteptat micobuzul și am mers mai departe cu mașina. Drumul este de pământ, foarte prost, însă am ajuns cu bine la destinație. De la a doua parcare mai este ceva de mers pe jos printre măslini, practic se coboară un deal până la mare. Nu te vei rătăci, deoarece toată lumea merge în aceeași direcție și chiar în unele porțiuni drumul este marcat. Recomandările ar fi să faci acest drum cât mai de dimineață posibil, deoarece după ora 11 devine destul de obositor un astfel de drum, la dus mai e cu mai e pentru că se coboară dealul, dar la întors… și neapărat să ai la tine ceva de ronțăit și apă de băut.

aliki3 aliki5

Alte plaje din Thassos pe care nu le-am vizitat, unde sper din toată inima să ajung sunt:  Pefkari, Livadi, Metalia, Skala Maries, Skala Rachoniou, Skala Prinos.

 

Asteapta...

Aboneaza-te la newsletter!

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole din blogul meu? Aboneaza-te la newsletter si nu rata niciunul!