Mormântul tracic de la Sveshtari

bulgaria

Mormântul tracic de la Sveshtari  este un monument foarte rar prin prisma faptului că a rămas foarte bine conservat, iar elementele de arhitectură aparțin culturii locale tracice influențate de elemente elenistice. Mormăntul datează din secolul 3 î.hr. și reprezintă o mărturie a culturii Tracice. Se regăsește la 2.5 km de localitatea Sveshtari, la aproximativ 90 de km de Ruse pe direcția Ruse-Tutrkan și de aici se continuă la  sud spre Isperih.

Mormântul a fost descoperit în 1982, iar în 1985 a fost declarat patrimoniu UNESCO. Săpăturile arheologice au scos la lumină vestigiile unui oraș mare, întins pe 140 de coline, care a cunoscut o perioadă de înflorire în a doua jumătate a mileniului I î.hr și în secolele 4 și 3 î.hr. pe vremea când a fost probabil capitala statului get-Helis.

Se vizitează 3 morminte doar cu însoțitor, iar intrarea costă 14 leva de persoană. Ghidul vorbește limba engleză, este foarte amabil și a răspuns tuturor întrebărilor pe care i le-am adresat. Nu se fotografiază în interiorul mormintelor. Toate cele 3 morminte au fost acoperite cu pământ pentru a putea fi păstrate mai bine.

Intrarea în primul mormânt se face printr-o ușă glisantă electrică parcă am fi în filme. Mormântul impresionează prin dimensiuni cripta având o înălțime de  4.45 m și o lungime de 3.92 m. Cripta este decorată cu 10 cariatide ce o înfățișează pe Zeița Mamă, fiecare având o altă față și corpul jumătate om jumătate plantă. Se presupune că ar fi aparținut regelui Dromihete care a murit înainte de finisarea mormântului dovada fiind unele scene de pe pereți neterminate.

DSC_0467

sveshtari thracian tomb

sveshtari thracian tomb

Al doilea mormânt,  numărul  12, a fost distrus de-a lungul timpului. Se văd încă urme ale diferitelor straturi de pământ ce l-au acoperit. Este format din 2 camere: o anticameră și mormântul propriu-zis în care au fost descoperite rămășițele a opt persoane: patru bărbați și patru femei. S-au mai descoperit și osemintele unei lebede și ale unei oi. Intrarea în mormânt se făcea printr-o ușă glisantă din piatră care imita o ușă de lemn, decorată cu obiecte de metal.

sveshtari thracian tomb

sveshtari thracian tomb

sveshtari thracian tomb

thracian tomb

Mormântul numărul 13 este întreg, are tot două camere, iar pe decorațiunile din interior a rămas vopseaua originală. Au fost găsite trei persoane: un tânăr, o doamnă și un domn bătrân alături de un câine.

sveshtari thracian tomb

DSC_0429

Pe platoul de la Svesthari se mai găsesc și alte morminte micuțe care se pot fotografia, dar care însa nu prezintă o oarecare importanță.

De asemeni, ghidul ne-a informat că toate obiectele decorative din morminte, vaze și statuete au fost luate de aici și duse la Muzeul de Arheologie din Sofia.

DSC_0457

Toată călătoria a durat o zi. După Svesthari, am plecat mai departe. La 2 km de acest mormânt se află Demir Baba Teke, un loc sfânt, încărcat de energie despre care am povestit într-un alt articol.

DSC_0432DSC_0465

papadie
DSC_0464 DSC_0462

 

Imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Asteapta...

Aboneaza-te la newsletter!

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole din blogul meu? Aboneaza-te la newsletter si nu rata niciunul!