Mănăstirea Rupestră de la Șinca Veche

DSC_0344

sinca veche

Intrarea în grotă

Mănăstirea rupestră de la Șinca Veche este un loc învăluit de mister și legendă. Este un vechi  lăcaș de cult situat lângă localitatea Șinca Veche pe dealul Pleșu, iar dacă privim harta este fix în centrul țării.

Localitatea se află la 30 km nord de Zărnești, iar Mănăstirea e la 2 km de Șinca Veche existând indicatoare. Pentru a evita aglomerația din parcarea de la grotă, poți sa continui drumul până la sus, unde se află o altă parcare mai liberă  și să începi vizita de acolo. Se pot vizita atât grota cât și mănăstirea care adăpostește moaștele Sfântului Nectarie.

DSC_0348 DSC_0346 DSC_0343

sinca veche

Poveștile legate de acest loc m-au făcut sa-mi doresc să-l vizitez. Lăcașul de cult de la Șinca Veche este învăluit în mister și legendă. Este cunoscut sub mai multe denumiri: „ Templul Ursitelor”, „Mănăstirea săpată în piatră” sau „Templul de la Șinca Veche”. Aici oamenii vin pentru că se spune ca se încarcă cu energie, ajută la împlinirea dorințelor, fiind atât un loc de reculegere cât și un loc oarecum paranormal. Este un loc plin de mistere deoarece nu se știe exact când a apărut și la ce a folosit exact. După unii ar avea o vechime de 7000 de ani, însa versiunea cel mai des întâlnită este 1742 an al apariției, atunci când călugării ardeleni au fost hăituiți de Maica Tereza. Cu toate acestea pe niciun perete nu există semnul crucii. De asemeni, arhitectura pune semne de întrebare deoarece sunt două altare, astfel după unii nu ar avea origine creștină. Grota este construită în gresie, în dealul care are formă piramidală pe care nu se poate cultiva nimic și este ascunsă de văzul lumii într-o pădurice.

În prima încapere tavanul este spart formând o spirală prin care razele soareluri pătrund în grotă – pe aici ar intra energiile.  Pot spune că de indată ce am ajuns sub razele soarelui, am început să simt  ceva ciudat, o presiune în creștetul capului care nu m-a lăsat decât la ieșire și care se intensifica de fiecare dată când mai treceam pe sub spirală. Nu știu sigur dacă a fost sau nu imaginația mea sau chiar am simțit energiile.Tot aici se regăsește si primul altar, iar în pereții acestuia oamenii lasă bilețele cu diverse dorințe și rugăciuni.

sinca veche

sinca veche

sinca veche

sinca veche

În a doua încăpere există o lespede de lemn pe care cad razele soarelui printr-o altă spărtură. Aici se spune ca dacă îți vei pune o dorință, se va îndeplini. Pe unul din pereții acestei încăperi se regăsesc două simboluri  ezoterice, Steaua lui David (steaua cu șase colțuri, hexagrama) cu Yin și Yang în interior, acest simbol nemaifiind vizibil, și chipul, după unii, al lui Zalmoxe.

sinca veche

sinca veche

sinca veche

Oricare ar fi poveștile legate de acest loc fie că le credem sau nu, merită inclus ca destinație de weekend, pe lângă alte obiective din zonă cum ar fi ceteatea Fagarașului sau Moara cu apă de la Ohaba.

sinca veche

sinca veche

DSC_0300c

sinca veche

DSC_0340c

sinca veche

sinca veche

 

One thought on “Mănăstirea Rupestră de la Șinca Veche

  1. Pingback: Măgura și Mănăstirea Sfânta Treime – Adinette

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Asteapta...

Aboneaza-te la newsletter!

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole din blogul meu? Aboneaza-te la newsletter si nu rata niciunul!