Două nopți la Bologna

Cu toate că am stat doar două nopți în Bologna, am rămas profund impresionată de frumusețea orașului, de contrastul evident dintre clădirile vechi, pline de istorie și tinerii grăbiți, plini de energie, pe care îi vezi la tot pasul.

IMG_5602

Bologna este capitala regiunii Emilia-Romagna și este situată în Nordul Italiei. Este un oraș cetate de tradiție antică cunoscut pentru viața universitară. I se mai spune Bologna docta pentru că aici a fost înființată prima universitate din Europa (1088), Bologna grassa pentru mâncărurile delicioase, fiind renumită pentru arta culinară și Bologna rosa deoarece orașul dispune de o arhitectură deosebită, ornamentele și acoperișurile din teracotă având nuanțe de roșu.

În prezent în Bologna trăiesc aproximativ 400000 de persoane, iar orașul a fost locuit încă din secolul IX î.C de estruci, gali și apoi romani. Romanii au fondat în acest loc o colonie și au denumit-o Bononia. În secolul XII  Bologna devenea  al cincilea oraș european din punctul de vedere al populației, fiind cel mai mare centru al industriei textile din Italia.

Cel mai bine Bologna se vizitează primăvara și toamna, atunci când vremea este plăcută, în iulie și august este foarte cald, iar iarna este frig și multă zăpadă.

Cum ajungi aici

Dacă te hotărăști să mergi cu avionul la Bologna, ai făcut o alegere foarte bună. Majoritatea liniilor aeriente low-cost zboară aici, iar prețul biletelor luate cu ceva timp în urmă poate fi unul chiar bun: 10-20 euro / zbor. Aeroportul  se numește Guglielmo Marconi și este practic în oraș. De la aeroport la gară se ajunge în maxim 20 de minute cu Aerobus, prețul biletului fiind de 12 euro dus-întors, iar copiii cu înalțimea de până la 1m nu plătesc. De la gară în centru se fac aproximativ 20-30 de minute pe jos pe Via Independenza.  Se poate opta și pentru transportul în comun, prețul unei călătorii fiind de 1.5 euro.

Unde te cazezi

În Bologna este bine să te cazezi cât mai aproape de centru. În acest mod scutești plata biletelor de transport. E bine de știut că distanțele prin  centru sunt destul de mici și pot fi făcute ușor pe jos. Noi ne-am cazat la Albergo Garisenda, într-o clădire veche, fix lângă cele două turnuri. Hotelul este șic, modern, te simți de parcă ești oaspete în casa cuiva.

IMG_5587 IMG_5590

Ce să vizitezi 

Primul lucru pe care îl observi când ajungi în Bologna sunt clădirile vechi cu porticuri, originea lor fiind atribuita puternicei dezvoltări a orașului din Evul Mediu, atunci când universitatea a devenit punctul de inters al orașului. Fiecare clădire se spijină la parter și la primul etaj pe coloane, trotuarele fiind astfel acoperite de arcade.

Aproape toate clădirile din centrul istoric al orașului au porticuri, însumând peste 38 de km. Astfel o plimbare admirând frumusețea arhitecturală a orașului poate deveni  un obiectiv în sine. Porticurile sunt foarte folositoare deoarece orașul poate fi vizitat și pe o vreme ploioasă, la parterul clădirilor găsindu-se tot felul de magazine, măcelarii, cofetării, restaurante sau buticuri cu produse tradiționale.

Piazza Maggiore este piața centrală a orașului în formă de L și constituie inima orașului, aici aflându-se cele mai importante edificii pe ale căror trepte vezi odihnindu-se atât localnici cât și turiști.

Printre clădirile importante întâlnim biblioteca Salabrosa, centru urban de cultură, în care poate intra oricine și admira pe sub podeaua din sticlă ruinele anticei Bononia. Lângă bibliotecă se regăsește clădirea impunătoare a Palatului Comunal cu statuia Papei Grigore al XII-lea la intrare.

În fața bibliotecii se află gigantica statuie a lui Neptun ce datează din 1567 fiind opera sculptorului Jean di Boulogne di Douai in Fiandra. Se spune că ar fi vrut ca statuia să reprezinte un Neptun cu organele genitale foarte mari, însă biserica i-a interzis acest lucru, iar el a creat statuia astfel încât privită dintr-un anumit unghi, degetul  mare de la mâna stângă sa iasă direct de sub burtă. În piață există o piatră neagră în pavaj care indică unghiul cu pricina.

Următorul obiectiv din piață este bazilica San Petronino, cel mai important edificiu din Bologna, fiind a 15-a biserică din lume ca mărime. Bazilica se vizitează gratuit, însă există o taxă de 2 euro pentru a folosi aparatul foto în interior. Biserica a fost construită în perioada 1390-1663, dar nu este terminată, fațada fiind din piatră brută.

Vis-a-vis de bazilică, se află Palazzo del Podesta, ale cărui arcade au o acustică deosebită, poți vorbi în șoaptă, iar o persoana care se afla la câțiva metri de tine să audă ce ai zis. În spatele bazilicii, pe latura stângă se regăsește primul sediu al universității- l’Archiginnasio, în interiorul căruia se află sala Teatrului Anatomic, unde se preda anatomia pe cadavre ce se disecau pe masa de marmură. Pe zidurile clădirii se întâlnesc monumente omagiale aduse profesorilor și blazoane ale studenților care au învățat aici.

Următorul obiectiv aflat la 3 minute de mers pe jos de Piazza Maggiore îl reprezintă cele două turnuri simbol al Bolognei – Asinelli și Garisenda. În timpul Evului Mediu toate familiile înstărite își construiau turnuri, existând în acea perioada între 80 și 100 care au căzut între timp, azi rămânând în picioare mai puțin de 20. De jos vei observa că ambele turnuri sunt înclinate, ba mai mult că se și mișcă, iluzie optică datorată norilor.

Contra taxei de 3 euro turnul Asinelli se poate vizita. Are o înălțime de 97 de metri, aproape 500 de trepte, ce face urcarea să fie foarte grea, la fel și coborârea, deoarece nu există două scari separate și nici lift. Turnul este foarte bine aerisit, însă ia cu tine sticla cu apă. Odată ajuns în vârf, uiți de chinul urcușului, pentru că în fața ochilor se întinde întreaga Bologna în splendoarea sa.

În Bologna există autocare city tour, iar noi ne-am plimbat chiar cu un trenuleț care ne-a dus la Santuario Madonna di San Luca pe care însă nu l-am vizitat. Biserica este situată pe un deal la 300 m înălțime față de sol și se poate ajunge la ea și pe jos, urcând pe un drum acoperit cu 666 de arcade.

 

Shopping

Pentru împătimiții de shopping, Bologna este locul ideal. Chiar dacă plouă, poți face shopping liniștit, magazinele aflându-se la parterul clădirilor, trotuarul fiind acoperit de arcade. Pe Via Independenza se află majoritatea magazinelor de haine, iar în Galeria Carvour se află magazinele de lux.

Ce să mănânci

Bologna reprezintă raiul gurmanzilor, aici regăsindu-se preparate tradiționale italienești, delicioase, care te ademenesc  la tot pasul, orașul meritându-și din plin porecla Bologna Grassa. Printre mâncărurile specifice zonei se întâlnesc pastele cu ou, tortellini, tagliatelle, lasagna cu spanac, sos ragu ( sosul bolognese). Noi am mâncat în centru la restaurantul afacere de familie Da Nello, la restaurantul Clavature și la trattoria Victoria. Mâncarea a fost bună, iar tagliatellele bolognese au fost și pe placul fetelor. Atenție la orarul restaurantelor: multe sunt închise între orele 14-19, trebuie verificat pe net înainte, iar la restaurantele bune din centru, pentru cină, e bine să te asiguri cu o rezervare.

Un desert bun se poate savura la renumitele patiserii, iar cu înghețata nu vei da greș la nicio gelaterie. Cu toate că, am încercat o înghețată tradițională foarte cremoasă, deloc rece, care se topea instantaneu la soare și pe care din păcate a trebuit să o aruncăm. La Grom se găsește o înghețată super bună, preparată doar cu ingrediente naturale, doar că sâmbăta deschideau la 12 și am ratat-o.

IMG_5754

IMG_5656

Însă raiul foodie se regăsește în cartierul Quadrilatero format din străduțele din stânga bisericii San Petronino. Acolo se regăsesc băcănii cu preparate tradiționale: bucăți imense de prosciutto di Parma, roți enorme de parmezan și alte brânzeturi, cârnați de mai toate felurile, paste de tot soiul. Există și terase unde se pot savura aceste delicatese sau îți poți lua pentru acasă.

În concluzie pot spune că merită o escapadă de o zi maxim două în acest loc pentru a te conecta din plin la civilizația italiană!

 

Călătorie minunată!

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Asteapta...

Aboneaza-te la newsletter!

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole din blogul meu? Aboneaza-te la newsletter si nu rata niciunul!