Despre Măgura

Măgura este un sătuc rupt parca de lume, situat în județul Brașov, la 980 m altitudine, chiar în Rezervația Piatra Craiului, pe crestele munților intre Moeciu și Zărnești.  Rupt parca de lume deoarece noi chiar am mai rămas o noapte la pensiune din cauza zăpezii.  Iarna, în condiții de zăpadă, drumul poate deveni impracticabil pentru mașinile de la oraș mai ales dacă nu sunt echipate corespunzător.

magura48

magura47

magura46

magura45

magura44

magura43

Calea de acces recomandata și pe care am mers și noi este Brașov-Cristian-Râșnov-Zărnești-Gura Râului-Fântâna lui Botorog, după care, la 100 m se face stânga către Măgura (aici este un indicator, mai precis o săgeată către Peștera). Noi ne-am rătăcit un pic și nu am făcut stânga și astfel ne-am plimbat puțin prin Valea Prăpăstiilor. Odată intrați în rezervația Piatra Craiului, drumul nu mai este asfaltat, iar de când se face stânga spre sat, începe urcușul pe serpentine care mi-a dat fiori, deoarece nu sunt parapeți, iar jos este hău.

magura41

magura40

magura39

magura34

Dar de îndată ce scapi de serpentine, o mare bucurie îți cuprinde sufletul atunci când în oricare parte ai privi ești înconjurat de munți, liniște și pace. Senzația pe care am trăit-o când am ajuns, este ca satul pare rupt de timp, de agitația cu care suntem obișnuiți, aici totul pare dintr-o altă dimensiune. Casele sunt risipite pe dealuri, iar oamenii încă își duc viața într-un mod arhaic, pastoral.

magura23 magura28 magura27 magura26 magura29

Ne-am cazat la Pensiunea Casa Dobre, pe care o recomand! Pensiunea a fost gazda primei emisiuni Servici, va rog! Gazdele sunt foarte primitoare, amabile, dispuse sa îți îndeplinească orice pofta. Camerele sunt spațioase, curate și decorate tradițional. Mâncarea este geniala, doamna Laura gătind la superlativ. Nu mai zic că bunătățile sunt din gospodăria proprie. Fiind iarna, cum am ajuns, am fost întâmpinați cu țuica fiarta! Fiecare masa a fost îmbelșugată, bunătățile aduse la masa făcându-te sa nu te mai gândești la silueta:  supă de găină de țară cu găluști – o încântare atât pentru cei mici cât și pentru cei mari, ciorbă de porc, ciorbă de legume, friptura de vițel de țară, de porc, bulz, păstrăv la cuptor cu verdeață, cartofi prăjiți în untură, dulceață de ardei iute (nu, nu este desert ci merge bine la friptura), iar la desert plăcintă cu mere, plăcintă cu brânză sau clătite gătite cu ajutorul celor mici. Mezelurile și lactatele de la micul dejun sunt de asemeni din gospodărie, iar dulceața (de gutui și de smochine) este preparată  de doamna Laura. Pensiunea dispune de loc de joaca pentru copii și de o gradina mare, mare de tot unde veți întâlni animale domestice: oi, vaci, găini.

magura10 magura11 magura12 magura5 magura8

Pentru cei care doresc relaxare, multă liniște și un peisaj de vis care sa le încânte sufletul, Măgura este destinația perfectă. Iar în cazul împătimiților de drumeții  obiectivele din zona sunt:

-Cabana Curmătura

Cabana Plaiul Foii

-Prăpăstiile Zărneștiului

-Mănăstirea Sfânta Treime Peștera

Peștera Dâmbovicioara

Cheile Dâmbovicioarei

Și mai Îndepărtate, unde este nevoie de mașină:

-Cetatea Râșnov și Dino Park

-Castelul Bran

-Rezervația de urși de la Zărnești

 

Singurul regret pe care îl am legat de acest sat este ca nu am ajuns încă și vara, când totul este verde, dar se rezolvă!

magura32 magura33

Asteapta...

Aboneaza-te la newsletter!

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole din blogul meu? Aboneaza-te la newsletter si nu rata niciunul!