6 experiențe speciale în Zakynthos

 Am petrecut 8 zile pline în Zakynthos și tot nu am reușit să vizitez tot ce mi-am propus, să vad toate locurile despre care am citit înainte de plecare.  Astfel, am întocmit un top cu experiențele ce nu trebuie ratate într-o vacanță pe această insulă.

1.Să vizitezi plaja Navagio

IMG_8675

Plaja Navagio sau Shipreck Beach este una din cele mai cunoscute plaje din lume și nu trebuie ratată, fiind de departe cel mai renumit peisaj din Zakynthos. Numele îi provine de la vasul vechi de contrabandă de țigări care se pare că a eșuat pe plajă în 1983, cu coate că unele guri spun că epava a fost adusă intenționat acolo pentru a deveni atracție turistică. Oricare ar fi adevărul, pricipalul obiectiv al celor care ajung pe insulă este plaja Navagio. Plaja se poate vizita pe sus cu mașina, cu autocarul, ATV sau pe apă.  În apa limpede, albastru-azuriu se pot scălda doar cei care care vin pe calea apei (cu mici excepții), cei care vin cu mașina o pot doar admira și fotografia de la o înălțime considerabilă.

navagio navagio navagio navagio

Cei care aleg sa o viziteze pe cale terestră vor trece prin Volimes, dacă vin din Nord sau Est și prin Anafonitria , dacă vin din Sud.  Lângă rampa de unde poți admira plaja se află o parcare și câteva chioșcuri care vând produse tradiționale, înghețată și apă rece. Dacă nimerești o zi aglomerată sau un autocar abia sosit , vei sta minute bune la coadă ca să faci o poză cu celebra plajă. Recomandarea mea este să alegi drumul pe stâncă din dreapta rampei pentru a putea fotografia plaja în liniște și în toată splendoarea sa. Dacă te hotărăști să mergi pe aici, e bine să ai la tine o pereche de pantofi sport, deoarece drumul este destul de dificil și durează cam 20 de  minute  dus-întors prin vegetație și porțiuni cu stâncă. Am fost acolo, am admirat și fotografiat plaja, iar senzația este unică:  un pic de teamă amestecata cu o admirație totală față de măreția naturii.

navagio shipwreck view DSC_0791 navagio

Mai există un drum, pe care nu am fost. Din dreptul parcării pornește o cărare la stânga, care cred ca ajunge pe stânca ce înconjoară plaja, însă era prea cald și am renunțat la explorarea ei.

Pe calea apei există multe variante: croaziere, vase de mare viteză, bărci mai mari sau mai mici care se pot lua din Zakynthos, Skinari, Porto Vromi.  Idea e că, dacă marea este agitată, indiferent de varianta aleasă, bărcile nu vor acosta pe plajă, nu sunt lăsați de paza de coastă. Eu am avut acest ghinion, drept pentru care va trebui să mă reîntorc ;). Așa că neapărat trebuie întrebat înainte dacă bărcile vor acosta. Noi am mers cu un vas de mare viteză VIP Cruises, am achiziționat biletele cu o zi înainte și ne-au asigurat că vom face plajă o oră jumate pe Navagio, ceea ce nu s-a întâmplat. Au compensat cu altă plajă, însă tot triști am rămas.

navagio navagio navagio navagio

2.Să vezi apusul de soare în Keri

keri sunset

Pe partea de Vest a insulei, sunt o mulțime de locuri din care se poate vedea apusul: Keri, Kampi, Navagio, Porto Schiza. Noi am ales Keri, fiind cazați în Laganas, era cel mai aproape. După ce treci de satul Keri, mai sunt câțiva kilometri si se ajunge la Keri Lighthouse. Aici este un restaurant cu o priveliște superbă: mare azurie, stânci abrupte, apus.., însă se pot face fotografii, doar dacă stai la masă. Tot aici se găsește steagul Greciei care se află în cartea recordurilor, dar care nu era întins. Puțin mai departe se află locul din care se poate admira în liniște, într-un cadru romantic apusul de soare.

apus in keri apus in keri apus in keri apus in keri

Pe lângă stâncile ce-ți taie răsuflarea, am avut parte și de o ceață rece care îmi făcea pielea să se zbârlească. Fiind în iunie, am ajuns pe la 9 fără 15, iar soarele apunea la și 15. Peisajul pare ireal, soarele cu ultimele puteri își mai face loc prin ceață și într-un final este înghițit de mare.

DSC_0410

 

3. Să iei masa la Taverna Pitsolo’s

Despre Taverna Pitsolo’s am scris amplu într-un articol separat aici. Cea mai gustoasă mâncare din Zakynthos, ingrediente proaspete preparate pe loc, cei mai buni calamari pe care i-am mâncat veodată, peisaj superb spre insula Marathonisi.

IMG_8428 DSC_0376 IMG_8710 IMG_8504

 

4. Să cumperi ulei de măsline

Chiar dacă este cumpărat de la fabrica Aristeon sau de la alți producători mai mici, consider că uleiul de măsline din Grecia, din insule este net superior celui care se găsește la noi în supermarketuri și chiar merită cumpărat și consumat sau oferit cadou celor dragi. De cinci ani de când îmi petrec concediile în Grecia, consum ulei de măsline doar de aici. La salate, la humus, la diverse alte preparate, uleiul de măsline este un ingredient nelipsit pentru că aduce o anumită savoare mâncării. La fabrica Aristeon am găsit ulei de măsline cu aromă naturală de lamâie și de usturoi de care m-am îndrăgostit efectiv. Cel cu lămâie merge super bine la salate, iar cel cu usturoi în savurez cu pâine prăjită.

DSC_0024

 

5. Să faci plajă în Porto Vromi

DSC_0187

Porto Vromi este o plajă situată în partea de Vest a insulei. Este micuță, sălbatică, cu apă limpede, rece, azurie și pietricele pe plajă. Plaja este formată din două golfulețe la care se ajunge pe drumuri diferite. Noi am fost pe golful din dreapta, acolo unde sunt mai puține bărci, iar plaja de mici dimensiuni e cu adevărat specială. Micuță, cochetă, e numai bună pentru cei ce caută liniște și pace. Cu toate că, din păcate, plaja se aglomerează la un moment dat, atunci când mai apare câte un vaporaș cu turiști. Dar aceștia nu stau mult și liniștea revine în Porto Vromi. Dacă ești pasionat de snorkeling, ia cu tine tubul și ochelarii pentru că ai ce vedea. Pentru doritori, e bine de știut că de aici pleacă bărci spre Navagio.

porto vromiporto vromiDSC_0189porto vromi

 

6.Să mergi în croazieră în căutarea țestoaselor Caretta-Caretta

DSC_0505

Dacă prima croazieră, cea spre Navagio, a fost o dezamăgire aproape totală, nu pot spune același lucru despre această excursie. În Keri Beach sunt o mulțime de centre unde se vând bilete la diverse croaziere sau de unde se pot închiria bărci. Noi am luat o excursie de 15 euro de adult, 6 copii plătind un singur bilet, cu un vas cu fund de sticlă, Glass Bottom. Croaziera a durat în jur de 3 ore. Mai întâi am mers în căutarea broaștelor țestoase. Căpitanii au experiență și le văd, apoi ni le arată și nouă. Astfel, am văzut o țestoasă  înotând pe sub apă care la un moment dat a scos capul afară.

DSC_0455 DSC_0466  DSC_0493 DSC_0537

După ce căpitanul s-a asigurat ca toată lumea a văzut țestoasa, am plecat mai departe spre insula în forma de broască țestoasă- Marathonissi. Aici am stat aproape o oră și ne-am bălăcit în apa limpede, turcoaz și caldă. Plaja este pe partea de Est a insulei, iar în zona în care ne-a lăsat vaporașul nisipul era alb și foarte fin. Insula este protejată, deoarece aici se găsesc cuiburi de broască țestoasă.

marathonissi DSC_0580 marathonissi DSC_0555

Mai departe am mers spre Keri Caves unde am oprit pentru o bălăceală și pentru a admira stâncile impunătoare.

keri caves DSC_0622 keri caves DSC_0596keri cavesDSC_0665keri caves

La întoarcerea spre port copiii s-au distrat de minune privind peștii  prin fundul de sticlă al vaporașului, iar noi am admirat casele miliardarilor ruși sau ciprioți de pe coastă.

keri caves

 

One thought on “6 experiențe speciale în Zakynthos

  1. Pingback: Apus de soare în Potos – Adinette

Asteapta...

Aboneaza-te la newsletter!

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole din blogul meu? Aboneaza-te la newsletter si nu rata niciunul!